İZNİK GÖLÜ

İZNİK GÖLÜ

Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır. Antik çağlarda ise Askania adı ile anılıyordu. Günümüzde kullanılan adı ile kıyısında konumlanan İznik ilçesinden alıyor. 297 kilometrelik bir yüz ölçümüne sahip olan İznik gölünün suyu tatlı sudur. Sularını Gemlik körfezi ve Karsak deresine boşaltmaktadır. İnsanın içine işleyen görüntüsü ile ve etrafında bulunan bağlar, meyve sebze bahçeleri ile derin bir nefes alarak bu doğal güzelliğin tadını bir an önce çıkarmalısınız.

Marmara bölgesinin güney Marmara bölgesinde tektonik bir göldür. Bursa ilinin ise Kuzey doğusunda bulunmaktadır. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 85 metredir ve en derin yeri, 64 metredir. İznik Orhangazi ilçeleri sınırlarının içinde doğu- batı yönünde uzanmaktadır. Kuzeyde Samanlı dağlarının Güney yamaçları göle dik olarak iner. Kuzey doğu ve doğuda İznik çevresinde ve Gemlik körfezi ile göl arasında bulunan geniş düzlüklerde tarım yapılmaktadır. 16 kilometre uzunluğunda dar bir boğazla Gemlik körfezine açılan gölün batı ve güney batı yüksekliği 1.350 metreye ulaşan dağlarla çevrilidir. Bazı dereler dışında gölü besleyen en önemli ırmak Samanlı dağlarının güney eteklerinden Üçpınar deresi adıyla doğan, farklı kollar alarak kuzey doğu kıyısından göle dökülen Akarsu deresidir.

Bir çöküntü çanağının içinde yer alan göl, öncelerinde Gemlik körfezinin bir uzantısı iken, Samanlı dağları ve güneyde bulunan Katırlı dağlarından doğan suların taşıdıkları lığlarla dolması sonucunda körfezden tamamen ayrılmıştır. Göl fazla sularını körfezle gölü birbirinden ayıran Garsak boğazı aracılığı ile Gemlik körfezine akıtmaktadır. Ayrıca gölün etrafında Türkiye’nin en güzel ve en geniş piknik alanları bulunmaktadır. Bir tarafı çamlık, diğer bir yanı ise tertemiz İznik gölü. Türkiye’nin her tarafından binlerce insanı çeker kendisine. Günü birlik dinlenme alanlarının dışında çadır turizmine de açıktır burası. Göl çevresi 1950’li yıllara kadar bataklıktı, ancak yapılan çalışmalar sonrasında buralar düzenlenmiş ve sit alanı olarak ilan edilmiştir. Göl çevresinde bol bol çay bahçesi ve restoran bulunuyor. İster piknik yapabilir, isterseniz, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.